- Hey hey,
Bu sıralar herkesin hayali kendine ait bir blog sayfası açmak ve ülke/çapında dünyaca ünlü bir blogger olmak. Dünyaca ünlü kısmını bilemem ama blog açmak için beklemeniz gerekmiyor. Çok kolay. Bu sebeple doğrudan konuya giricem uzatmadan. Detaylara girmeden.Önce malzemeleri sıralayalım yemek yapar gibi. Sonra detaya girmeden blogu açalım.
Malzemeler:
- bir adet host/sunucu kirala
- bir adet domain/alan adı. hani şu www. olanlara alan adı deniyor.
- wordpress indir ve wordpress tema kullan. wordpress dünyanin en yaygin kullanilan internet sayfası oluşturma platformu.
- belli başlı bileşenleri/plug-in wordpress kontrol panelinden indir. (opsiyonel). bileşenler oluşturacağınız blog sayfasına aklınıza gelecek her ayrıntı özelliği koymanızı, sayfanın güvenliğini, internette görünür olmasını vb. gibi sağlar.
- yeni yazı ekle, tema seç ve yayınla. wordpress control panelindeki işlemler 2 -3 tıklık iş.
işte bu 5 malzemeyle nasıl bir blog mu çıkar? Biraz temayla uğraşır deneme yanılmayla öğrenirseniz…
yazılarımı resimlerimle yayınlamak istiyorum bir de kaç kişi bakmış beğenmiş görmek istiyorum diyorsanız bu yeter de artar.
Hadi şimdi pişirmeye geçelim. Ayrıntıya girmeme sebebim kafanızın karışmasını istememem. inanın ayrıntıya gerek yok ve o zaten profesyonellerin işi. yukarıda gördüğünüz blogu anlatıcam. İlla da öğrenicem kendimi aşıcam diyen varsa detaylar için zaten wordpress panelini deneme yanılmayla kurcalamanız yeter.
Başlayalım!!
çok fazla sayıda sunucu satan platform var. Önerim www.hostinger.com.tr 1 yıllık premium paketi alın. O zaman1 yıllık alan adınız ücretsiz veriliyor. Maliyeti 230 tl yıllık paketin. Eğer bana bir blog sayfası yeter alan adını ayrıca alırım derseniz en basit planı alın yıllık. 120tl. Unutmayın aldığınız paketin altında 1 yıl sonra kaçtan yenileneceği de yazar. daha yüksektir. Satın almadan sonra zaten hostinger sizi yönlendirecek ve ilk işleminiz olarak size alan adınızı soracak. 120tl de alan adını ayrıca alıcaz.
alan adı için önerim www.natro.com Sayfada alan adı sorgula göreceksiniz. aklınızdaki alan adını sorgulayın. kullanılmıyorsa ve yeni üyeyseniz natroya yıllık 30tl civarı. Alan adını aldınız tamam. Hostingere dönelim. Sunucuyu aldınız sizi yönlendirirken alan adını tabi ki soracak. web sayfası ekle çıkacak ilk basamak. aldığınız alan adını yazacaksınız ekleyince alan adını yönet çıkacak. Yönete girince ilk olarak bir kontrol işlemi yapıyor sunucu. Ve size şunu söyleyecek. Alan adına git ve benim sana verdiğim şu iki dns 1…., dns2… oraya işle.
Natro.com hesabınıza geri girin. giriş yaptıktan sonraki sayfada yukarda ilk sırada “alan adlarını yönete” tıklayın. “aktif alan adlarını” yöneti tıklayın. aldığınız alan adının sağ yanında “yönete” tıklayın. yeni açılan sayfayı biraz indirin orda “dns sunucuları” kutusu var. “dns değiştire” tıklayın. yeni sayfada iki tane dns yazıyor bulacaksınız. 1 ve 2 diye ayrılır. hostingerin verdiği dns 1 ilk sıraya dns2 yi ikinci sıraya kopyala yapıştır yapın. “güncelle” diyin bitti. artık sunucunuz alan adınıza sahip.
hostinger hesabınıza geri döndük. giriş yaptık yukarıda hosting kısmındayız. alan adı çıktı sayfada “yönet” deyin. bu sayfada yine kontrol yapacak ve bu sefer tamamdır işareti çıkacak. bu işlem bitince zaten aynı sayfada ilk sırada “wordpress” yüklü halde karşınıza çıkacak. bazen çıkmıyor. sorun değil. aynı sayfada alta inin “web site” bölümü var. ordan “auto installer” a tıklayın. wordpress karşınıza çıkacaktır. yüklü gelmediyse burdan yükleyin. artık en zor kısmı bitti. sunucu tamam alan adı tamam ve hepsinden önemlisi alan adınız sunucunuza bağlandı. sırada blogu açmak var.
hala hostinger alan adı yönet panelindeyiz. wordpress vardı ya da yükledik. tıklayın wordpresse artık sizi ham sayfanıza atsın. tabi ki giriş yapmanız gerekecek wordpress kontrol paneline . yönlendirmeyi izleyin giriş yapın. karşınıza wordpress kontrol paneli çıkacak. zaten solda hemen göreceksiniz “yazılar-yeni yazı” ekle. ilk yazınızı yazmadan önce son bir aşama var. Bakın şimdi benim size önerim nasıl görüneceğini görmek için ilk yazınızı girin. yeni yazı ekle deyince word belgesi gibi bişey çıkacak. başlık girin. sağda “belge ve blog” ayrımı var. “belge” kısmında altta “öne çıkan resim belirle” var. ona tıklayıp istediğiniz resmi girin. başlığın altına yazınızı yazın ve sağda en üstte yayımla diyin. isterseniz ön izlemeye basın nasıl gözükecek görün. unutmayın karmaşık bir sayfa çıkacak çünkü tema yok daha. şimdi tema seçme zamanı.
Tema seçmelisiniz ki birçok şeyle uğraşmayın. wordpress kontrol panelinde yazı eklenin olduğu sol barda yani altta “görünümü” bulun-“temalar” tıklayın. zaten hazırda 2-3 tema orda olacak. “yirmi onyedi” standart çıkar. o işinizi görür onu seçin aktifleştirin. şimdi tema var ilk yazınız var. görüntü nasıl? kontrol panelinde yine sol üst köşede ev işareti var. hatta alan adınız yazar. onun üzerine gidince “siteyi görüntüle” çıkar. basın sayfanız açık ve yazınız orda. tebrikler!!!
elbette temada düzeltmek isteyeceğiniz şeyler olacaktır. herşey bitti gitti demiyorum ama sayfanız var yazınız orda. artık arkadaşlarınız www. adresinize girip yazınızı okuyabilir. Temada beğenmediğiniz ayrıntılar var eksiklikler var keşke şöyle gözükse dediğiniz ingilizce duran şeyler var. bu ayrı bir yazı konusu. ama inanın bana wordpress kontrol paneli ile deneme yanılma ile hepsini çözebilirsiniz. ben bu işten para kazanan biri değilim. 1 hafta içinde 3 sayfa açan biriyim. sizden biriyim yani. ve deneme yanılmayla istediğim sayfaları oluşturdum. size burda ana resmi çizdim. ben yaptiysam s’z de yaparsiniz!!!